Welcome

We are creative.

Follow us

[social_icons type="normal_social" icon="fa-facebook-f" use_custom_size="yes" custom_size="14" link="http://www.facebook.com" target="_blank" icon_margin="0 0 0 0" icon_color="#dbdbdb" icon_hover_color="#f2c6c3"][social_icons type="normal_social" icon="fa-instagram" use_custom_size="yes" custom_size="14" link="http://www.instagram.com" target="_blank" icon_margin="0 0 0 0" icon_color="#dbdbdb" icon_hover_color="#f2c6c3"][social_icons type="normal_social" icon="fa-twitter" use_custom_size="yes" custom_size="14" link="http://www.twitter.com" target="_blank" icon_margin="0 0 0 0" icon_color="#dbdbdb" icon_hover_color="#f2c6c3"][social_icons type="normal_social" icon="fa-pinterest-p" use_custom_size="yes" custom_size="14" link="http://www.pinterest.com" target="_blank" icon_margin="0 0 0 0" icon_color="#dbdbdb" icon_hover_color="#f2c6c3"][social_icons type="normal_social" icon="fa-vimeo" use_custom_size="yes" custom_size="14" link="http://www.vimeo.com" target="_blank" icon_margin="0 0 0 0" icon_color="#dbdbdb" icon_hover_color="#f2c6c3"]

Een succesvol pitch deck maken: 19 tips

Pitch deck maken

Een succesvol pitch deck maken: 19 tips

De kracht van een goed pitch deck wordt vaak onderschat bij het overtuigen van een potentiële investeerder en het uiteindelijk binnenhalen van extern kapitaal. Een sterk pitch deck is hét middel om jouw bedrijf snel te laten groeien. Een goed pitch deck inspireert en zet aan tot actie (lees: hallo extra fans, klanten en extern kapitaal). Maar wat is nou een goed pitch deck?

Er zijn verschillende succesverhalen die de relevantie van een goede en geloofwaardige pitch benadrukken. Er zijn echter ook bekende bedrijven die niet gelijk succes kenden. Een goed pitch deck is daardoor lastiger dan het lijkt.

Zo presenteerde Airbnb in eerste instantie aan zeven investeerders, waarvan ze door vijf werden afgewezen en twee niks van zich lieten horen. Leuk is wel dat pitch decks van Airbnb en andere start-ups online gevonden kunnen worden voor inspiratie, maar dus ook om lessen uit te halen.

Om jou op weg te helpen vind je in deze blog 19 tips om iedereen om ver te blazen met jouw pitch deck zodat niemand meer nee kan zeggen tegen jouw fantastische verhaal en financieringsvraag.

Tip 1: Weet wie je doelgroep is en wat de verwachtingen zijn

Afhankelijk van het publiek van je pitch deck heeft je pitch deck een ander doel. Is je pitch deck bijvoorbeeld gericht op investeerders, klanten, of partners of gebruik het je het op een startup accelator of incubator programma binnen te komen? Investeerders zijn veel meer geïnteresseerd om ook een financieel plan te zien en ‘harde cijfers’.

Richt je je op potentiële klanten dan speelt jouw unieke visie, verhaal en inspiratie een veel belangrijkere rol. Niet alleen de doelgroep is van belang: wat is de verwachting van de doelgroep? Als het een pitch is om kennis te maken met je product is hoef je niet meteen over de totaal benodigde financiering te beginnen.

Tip 2: Heb het soort pitch deck helder voordat je begint

Simpelweg zijn er twee soorten pitch decks: pitch decks kunnen een ondersteuning zijn bij een face-to-face presentatie of het is een pitch deck zonder meeting. Als het een pitch deck zonder meeting is heeft het veel meer een communicatie- en educatiemiddel en zal je een stuk vollediger moeten zijn. Je hebt namelijk niet ook nog de optie om toe te lichten en in te spelen op vragen. Als er geen face-to-face presentatie bij zit kun je wel altijd nog een filmpje maken, een prototype meesturen of gewoon toch een uitnodiging doen voor een face-to-face presentatie. Een beetje lef mag prima en jij weet meteen dat er wel een bepaalde interesse is.

Tip 3: Inspiratie opdoen is iets anders dan afkijken

Jouw bedrijf is niet het eerste bedrijf dat financiering gaat ophalen. Op deze website vind je 30 voorbeelden van pitch decks. Bekijk ze en schrijf steeds op wat je er goed aan vindt, wat je mee wilt nemen in je eigen pitch deck of wat je anders zou doen. Of kijk de afleveringen terug van Dragons’ Den, een pitchprogramma waar ondernemers hun eigen bedrijf pitchen, zoekende naar groeigeld.

Externe financiering

 

Tip 4: Jouw verhaal is het allerbelangrijkste

Mensen kopen van mensen en verhalen. Waarom ben je met je product begonnen, wat is jouw unieke verhaal en waarom is jouw product nieuw en een echte aanvulling op wat er nog niet is? Maak gebruik van storytelling en neem de lezer en luisteraar mee in je verhaal.

Tip 5: Verkoop voordelen en geen eigenschappen

Elk product en dienst heeft eigenschappen en voordelen. Iedere investeerder, potentiële klant of eigenlijk elke klant hoort veel liever over een innovatieve stofzuiger waardoor alles 2x zo schoon wordt in 3x minder tijd en die beter is voor het milieu omdat er minder energie wordt verbruikt dan dat daar moter XYZ en interactieve innovatie ABC in zit.

Tip 6: Houd je pitch deck kort en bonding

Achtergrondinformatie kan heel interessant zijn, maar je wil niet dat je lezer of luisteraar afhaakt. Schrap alle niet (voor de doelgroep en het doel) nuttige informatie, technische benamingen en vakjargon. Probeer in één zin helder te hebben wat je doet en voor wie. Een krachtige kernzin waar je mee begint en afsluit.

Als je iets kan printen en uitdelen is dit de zin die voorop staat. Het kan ook handig zijn om twee items te printen: de slides van het pitch deck en een mini flyer met jouw kernzin. De kans dat alle slides nogmaals worden doorgenomen is gewoon veel kleiner dan dat iemand die ene zin waar het allemaal om draait kan onthouden.

Tip 7: Gebruik beeldspraak

Het is wetenschappelijk bewezen dat als je gebruik maakt van beeldspraak en vergelijkingen dat je verhaal beter wordt onthouden. Gebruik metaforen of vergelijk jouw product met een hele logische alledaagse situatie. Voorbeelden daarvan zijn: ‘Een toverbal voor het brein’, ‘Het constante geluk van net de laatste bus halen’.

Een goed idee om hier heel goed over na te denken en te testen bij jouw doelgroep, voordat je de pitch deck gaat uitvoeren. Ook is het handig om hier met meerdere mensen over te brainstormen, want samen kom je vaak tot originele ideeën.

Succes met je pitch

Tip 8: Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Tekst is belangrijk, maar gezien de spanningsboog van de luisteraar beperkt is, doe je er goed aan afbeeldingen toe te voegen. Afbeeldingen van het product (indien mogelijk is het maken van een prototype nog beter) en laat de financiële informatie zien in grafieken en diagrammen. Want ook al doen investeerders ‘iets met geld’: een lijst met cijfers is echt lastig te volgen.

Voeg bijvoorbeeld ook een foto toe van het team en gebruik icoontjes in plaats van steekwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld voor verschillende leeftijds- of geslachtsgroepen een plaatje van het geslachtsteken of een groter/kleiner poppetje gebruiken. Dit is ook meteen een oplossing voor de overvloed aan tekst op slides. Vergeet alleen nooit dat leesbaarheid behouden moet worden.

Tip 9: Vergeet niet te vertellen waar je nu staat

Het is een grote valkuil om een pitch enkel vooruit te blikken en te focussen op wat je wilt gaan bereiken. Voor jou zijn de prestaties of het onderzoek van de afgelopen tijd misschien heel logisch. Maar niets zo interessant om nog even in te zoomen op wat je al weet. Vertel over het marktonderzoek, wat je hebt gedaan en de producten waar je al mee hebt geëxperimenteerd. Dit is goed bewijs van de vraag en haalbaarheid van het product.

Tip 10: Zie je pitch als een verlengstuk van je bedrijf

De meeste pitch decks worden gemaakt als presentatie in bijvoorbeeld PowerPoint of Prezi. Allebei fantastische tools om een mooie presentatie in elkaar te zetten, zeker met alle mooie standaard templates die er bestaan. Helemaal mooi natuurlijk, maar zorg er vooral voor dat jouw pitch qua ‘look & feel’ aansluit bij je product, kleuren en lettertype op je website etc.

Maak het niet te bont: lichte achtergronden en donkere letters werken nog steeds het allerbeste. Verwerk bedrijfselementen (naam, logo, branding) door de presentatie heen en bijvoorbeeld niet alleen bij de introductie of aan het einde. Maar vermijd bijvoorbeeld een gele presentatie met paarse letters (wanneer dat je huiskleuren zijn, verwerk ze dan subtieler).

Pitch deck

Tip 11: Professionele presentatie, overtuigend verhaald

En naast dat je pitch een verlengstuk moet zijn van je bedrijf is☝️ is een professionele presentatie misschien wel nog belangrijker. Zorg voor consistentie in het lettertype en een goede kwaliteit foto’s. En even een spellingscheck laten uitvoeren kan ook geen kwaad. Toch pijnlijk als je een D/T fout in je presentatie hebt staan.

Tip 12: Is er een standaard inhoudsopgave?

Ja en nee: elke pitch is uniek en er is geen standaard inhoudsopgave. Wel is het handig om even te checken of je de volgende onderdelen hebt meegenomen:

  • Het probleem en de oplossing (a.k.a. jouw product)
  • Wie ben je / wie zijn jullie en wie is je team
  • Wat is het unieke aan het product en waarom gaat het werken?
  • Hoe ziet de markt eruit en wat maakt jou anders dan de concurrent?
  • Voor wie is het product (consumenten / bedrijven) en wat is de verkoopprijs?
  • Financieel:
    • Hoeveel kapitaal heb je nodig?
    • Wanneer gaat er voor het eerst winst worden gemaakt?
    • Wat is de terugverdientijd voor investeerders?
  • De tijdslijn: wanneer komt het product op de markt?

 

Tip 13: Laat je pitch deck geen vervanging zijn van je business plan

Pitch decks gaan hand in hand met een businessplan. Het is een vergissing om te denken dat de een de ander vervangt. Een pitch deck is voor het publiek. Een meer gedetailleerd business plan inclusief de stappen van uitvoering kan nodig zijn voor latere onderhandelingsfases en natuurlijk voor jezelf om helder in kaart te brengen of het realistisch is en welke stappen je moet gaan zetten. 

Tip 14: Close de deal met de financiën

Jouw missie, visie en verhaal is een fantastisch begin. Het kweekt interesse en empathie. Maar eerlijk is eerlijk: als een investeerder een flinke smak geld gaat investeren wil hij/zij ook gewoon weten wat het op gaat leveren. Besteed daarom voldoende aandacht aan het financiële plaatje en vergeet het volgende niet:

  • Wat is je verkoopprijs?
  • Wat is de inkoopprijs / productieprijs en de winstmarge (verkoopprijs – inkoopprijs en directe kosten) per product?
  • Hoeveel producten moet je verkopen om winst te maken?
  • Wat is de omzetprognose (verkopen * prijs) voor de komende tijd?
  • Hoeveel investering heb je nodig om van start te kunnen (a.k.a. hoeveel extern kapitaal moet je ophalen)
  • Heb je al investeringen opgehaald?
  • Maak gebruik van verschillende scenario’s (enorm positief en pessimistisch) en laat zien dat je in het pessimistische scenario nog steeds een goede overlevingskans hebt. Scenario’s zijn bij uitstek geschikt om visueel weer te geven.

 

Tip 15: Zorg voor interne consistentie, juistheid en volledigheid in je pitch deck

Het meest ‘killing’ voor je presentatie is misschien wel als je jezelf tegenspreekt. Als je het in het begin van je presentatie hebt over een winstmarge per product van 70% hebt en later over 60% en in je presentatie staat 65%, dan is dat geen goed teken.

Zorg er ook voor dat de aannames die je doet juist en volledig zijn en zoveel mogelijk onderbouwt. Als je bijvoorbeeld een specificatie weergeeft van de kosten: zorg dat hier dan alle kostencategorieën instaan en dat over de hoogte van de bedragen is nagedacht.

gratis tips winstgevend ondernemen

 

 

 

 

Wil jij ook leren hoe je van een lopend bedrijf naar een next-level groeiend geldkanon kan gaan? Download dan hieronder mijn GRATIS e-book!

 

 

 

 

 

 

[activecampaign form=9]


Tip 16: Een pitch deck alleen is niet voldoende

Een fantastisch pitch deck is de basis; een succesvolle pitch kan echt het verschil maken. Als jij een fantastische presentatie hebt, maar je kunt het verhaal niet goed brengen of je spreekt jezelf tegen, dan scoor je geen pluspunten. Geboren spreker of niet: een goede pitch kun je oefenen. Oefenen, oefenen en blijven oefenen. Want als CEO van je bedrijf is het gewoon het allerbeste als je zelf de pitch doet. Er zijn boeken volgeschreven over presenteren en je kunt er zelfs trainingen in volgen.

Tip 17: Vergeet geen CTA en help je luisteraar een handje

‘Als je mensen niet concreet aanzet tot een actie gebeurt er niets’. Vergeet dus niet om een X bedrag te vragen of een afname van het product als het is geproduceerd. Want als jij geen goede call to action (CTA) toevoegt, is de kans dat actie uitblijft vrij groot. Mensen moeten nou eenmaal in de richting worden geduwd. En wat blijkt: hoe minder keuze hoe beter. Dus probeer 10 verschillende financieringsopties te vermijden maar kom gewoon met een concreet voorstel. De investeerder kan altijd nog met een tegenvoorstel komen.

Tip 18: Blinde vlekken, gemiste kansen en hulp vragen

Ken je blinde vlekken en zorg ervoor dat je blinde vlekken er niet voor zorgen dat jij je pitchdoel niet bereikt. Ben je bang dat je op een gegeven moment zelf niet meer de inconsistenties in het verhaal ziet? Vraag iemand om de presentatie na te lezen en oefen.

Twijfel je of je de financiële berekeningen, marges en liquiditeitsprognose wel goed hebt doorgerekend en opgesteld? Het inschakelen van een financieel expert voor een extra check en kritische blik kan ervoor zorgen dat jij wél die financiering ophaalt. Snel terugverdient toch?

Tip 19: Mijlpalen zijn er om slingers aan op te hangen

Een geweldige pitch gegeven aan de financiering binnengehaald? Vergeet het niet te vieren: dit is een moment om bij stil te staan en misschien wel het begin om al je ondernemersdromen uit te laten komen.

Geen reactie's

Geef een reactie