In 10 stappen voorbereid op een inschrijving bij de KvK

Jouw bedrijf inschrijven bij de KvK is een mijlpaal. Dit 10 stappenplan helpt je voor, tijdens en na de inschrijving bij KvK.

Pre-work

Voordat je je kan inschrijven bij de KvK moet je wat voorwerk hebben gedaan. Ten eerste moet je weten of je onderneming wel een onderneming is volgens de KvK. Verder heb je een bedrijfsnaam nodig en moet je uitzoeken welke rechtsvorm past bij jou bedrijf.

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

Als je ondernemer bent volgens de begrippen van de KvK dan moet je je inschrijven. Dit moet uiterlijk één week na het starten van je onderneming. Wel is er nog een kleine nuance in aan te brengen wat ‘de start’ is van je onderneming.

Heb je een (web)winkel? Zodra je een artikel verkoopt en bijvoorbeeld iDEAL betalingen accepteert moet je staan ingeschreven bij de KvK.

Ben jij social media expert, adviseur of oefen je een ander vrij beroep uit? In de sector van ‘vrije beroepen’ is de scheidingslijn tussen wel of geen ondernemer zijn vaak een stuk grijzer. De investeringen voordat je kan beginnen zijn vaak een stuk kleiner en het kan met een paar kleine opdrachten beginnen.

TIP Rustig aan begonnen en ben je van plan om jezelf voor het einde van het kalanderjaar in te schrijven? Schrijf je dan in januari in, in plaats van in december. Als startende ondernemer heb je namelijk recht op startersaftrek als je een urencriterium per kalenderjaar behaalt (1.225 uur in 2019). Als je je in december inschrijft kun je het urencriterium al niet meer halen.

Side note 1 Als je een BV wil inschrijven bij de KvK dan heb je hiervoor een verklaring van een notaris nodig.
Side note 2 Als je vanuit een WW-uitkering zelfstandig ondernemer wil worden heb je eerst toestemming van het UWV nodig.

Afspraak maken

Maak ruim van te voren, online, een afspraak op www.kvk.nl. De echte inschrijving is wel een fysieke afspraak in een van de vestigingen.

Tref de juiste voorbereidingen

Pre-work: na de online aanmelding krijg je een vragenlijst die je moet invullen. Zo wordt er bijvoorbeeld je verwachte jaaromzet gevraagd, of je internationale klanten wilt gaan bedienen, hoeveel uur je aan je bedrijf wil gaan besteden en of je ook in dienstverband bent. Aan de hand van de antwoorden bepaalt de Belastingdienst of je ook ondernemer wordt voor de omzetbelasting (btw). Het is alleen een schatting die je aangeeft en is niet het bedrag waarover je echt belasting moet gaan betalen.
Pre-work: bij de KvK wordt gevraagd om je ondernemersplan te pitchen. Je hoeft absoluut geen fancy presentatie in elkaar te zetten. In 1 minuut vertellen wat je gaat doen is voldoende.
Niet vergeten: 50 euro voor de inschrijfvergoeding die je alleen met pinpas of creditcard kunt betalen.
Niet vergeten: een legitimatiebewijs.

Apart inschrijven bij de Belastingdienst?

Je hoeft je niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst. Bij de inschrijving bij de KvK ontvang je, naast je KvK-nummer, ook meteen een tijdelijk btw-nummer. Als de belastingdienst bepaalt dat je ook ondernemer bent voor de btw ontvang je ongeveer een week later per post een definitief btw-nummer.

Inschrijving kvk
Dat kan winstgevender!
Download mijn e-book:

In 7 stappen naar de perfecte prijs

Jij als creatieve maker, merkeigenaar of ondernemer met fysieke producten wilt een winstgevende business bouwen. Maar welke prijzen vraag je?

Bepaal niet langer jouw prijs op gevoel en op ‘hoop van zegen’ maar vraag een berekende prijs waar jij gegarandeerd winst mee gaat maken.

KvK en kosten

Het inschrijven bij de KvK kost je eenmalig 50 euro aan inschrijfgeld. Er is geen jaarlijkse administratie bijdrage. Dus eenmalig is echt eenmalig (ook weleens fijn). Verder wordt er aangeboden dat je een uittreksel van 15 euro kan kopen. Voor deze 15 euro krijg je een gewaarmerkt papieren uittreksel die je kan gebruiken voor officiële doeleinden zoals het aanvragen van een lening. Voor 7,50 euro kun je online een digitaal gewaarmerkt uittreksel aanvragen. Juridisch is een digitaal uittreksel gelijk aan een papieren uittreksel en bevat ook dezelfde gegevens. Er zijn nog maar enkele instanties in Nederland waar je echt een papieren uittreksel nodig hebt. Het is dus niet echt nodig dit uittreksel aan te schaffen. Wel een leuk aandenken aan de dag!

KvK-nummer: wat, wanneer en waarom?

Je KvK-nummer is binnen. Maar wat moet en kun je met dit nummer? Als ondernemer ben je wettelijk verplicht dit nummer te vermelden op orders, facturen, offertes, je website en in zakelijke (e-mail) berichten. Ook bij het afsluiten van zakelijke abonnementen en verzekeringen of het openen van een zakelijke bankrekening heb je altijd je KvK-nummer nodig. KvK-nummers zijn ook handig als controle. Wil je zeker weten dat je leverancier een ‘echt’ bedrijf is? Check in het handelsregister of het bedrijf een KvK-nummer heeft.

KvK na inschrijving

Ook na inschrijving bij de KvK kun je hier nog terecht voor allerlei vragen en informatie over ondernemen, innoveren en financieren. Op de website van de KvK vind je een evenementenkalender, informatie en kun je een specifieke ondernemersvraag stellen.

Gratis cadeautje van de KvK

Zodra je bent ingeschreven bij de KvK krijg je veel reclame met zakelijke aanbiedingen van andere bedrijven. Zie het positief, je bent meteen helemaal bij over nieuwe computers, leaseauto’s, boekhoudsoftware en meer. Deze overload aan fanmail komt omdat in Nederland de privacywetgeving voor persoonsgegevens anders is dan voor bedrijfsgegevens. Wel kun je je als eenmanszaak, vof of maatschap registreren in het bel-me-niet register.

Cadeautje voor jezelf

Mijlpalen zijn er om slingers aan op te hangen. Neem champagne mee, eet taart na afloop en prik een confetti ballon leeg. Vier al je successen en zeker de start van het ondernemerschap.

Heb jij je al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

Inschrijving kvk
Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.