You will never get a second chance to make a first impression

Waarom is de 1e indruk zo belangrijk?

Deze gastblog is geschreven door Florence Kwee. Florence Kwee is personal stylist en je kunt haar volgen op Instagram @florencekwee. In dit blog zal ze vertellen hoe je een optimale eerste zakelijke indruk maakt. 

We worden dagelijks op onze uiterlijk beoordeeld, of we dat nou leuk vinden of niet. Je maakt bijna iedere dag een eerste indruk op iemand. Soms is het iemand die je niet vaker gaat zien, soms is het iemand die belangrijk voor je is of wordt. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij mensen conclusies trekken op basis van je uiterlijk die niet altijd kloppen met de waarheid. Zonder dat je het weet, ga je je gesprekspartner na enkele minuten onbewust in een hoekje plaatsen. Je zal iemand als introvert, verlegen, aangenaam of impulsief beschouwen op basis van de eerste minuten dat je contact hebt.

De eerste indruk is voor 7% gebaseerd op wat je tijdens het gesprek zegt, voor 38% door je houding en voor 55% wordt deze beïnvloed door je lichaamstaal. Niet wat je zegt, maar je handelingen in de omgang en je gedrag bepalen dus je eerste indruk. Dit wordt ook wel de ‘ 7-38-55 regel’ genoemd.

Business Babes event zakelijke indruk

Foto van Florence Kwee, gemaakt door By Maren Photography op het Business Babes Event.

Op het moment dat we iemand voor de eerste keer ontmoeten, gaan we onszelf allemaal vragen stellen. Is die persoon wel betrouwbaar? Is hij of zij aardig? Wat vindt deze persoon van mij? Mensen vormen vrijwel direct een beeld van je. In slechts één tot twee seconden hebben ze al bepaald wat ze van je vinden. En bij het maken van een zakelijke deal is het heel belangrijk dat jij ‘het juiste beeld’ afgeeft – een zakelijke indruk. Zo zorg je ervoor dat de focus ligt op de deal en voorkom je dat je onbewust afgeleid word.

Het is daarom essentieel om een positieve herinnering achter te laten bij de mensen die je ontmoet. Dit betekent dat je moet nadenken over welke eerste indruk je wilt achterlaten bij een ander.

 

Wat voor kleding ga je dragen, hoe ga je staan, hoe loop je en hoe geef jij mensen een hand?

Je hoeft geen pak van Dior of een ander high fashion merk te dragen om succes uit te stralen. Het is vooral een kwestie van kleding die past en kleding die ervoor zorgt dat jij de juiste uitstraling afgeeft. Met andere woorden: Besteed aandacht aan jezelf, aan je kleding maar vooral aan je uitstraling. Zodra je je goed voelt, een positieve mindset hebt, maar vooral kleding draagt die bij je past en iets zegt over jouw persoonlijkheid. Dat zorgt er namelijk ervoor dat je nog krachtiger in je schoenen staat.

Wees bewust dat de kleuren van onze kleding een uitstraling creëren, het kan onze uitstraling nog meer versterken en een zekere zin ook weer verzachten. Kleur en kleding vertelt wie je bent als persoon. Als je die combinatie weet te vinden dan heb je al meteen de juiste  1e indruk gemaakt. Zo zie je maar hoe belangrijk een eerste indruk kan zijn!

 

Ben jij bewust bezig met de kleding en de kleur van je kleding die je draagt naar een zakelijke meeting? Waar let jij op?
Heb jij een leuke ondernemerstip of wil jij jouw ondernemersinspiratie delen? Stuur me dan een bericht via het contactformulier.

Kleur kleding zakelijk

 

Geen reactie's

Geef een reactie