3 tips voor succesvol ondernemen

Hoe kun je succesvol ondernemen?

Veel (beginnende) ondernemers zijn dagelijks op zoek naar manieren om hun onderneming te verbeteren. Ondernemen gaat hand in hand met onzekerheid, zeker in het begin. Er is niemand die je maandelijks je salaris uitbetaald, dit zal je echt zelf moeten regelen. Natuurlijk komt het ondernemerschap ook met een heleboel voordelen ten opzichte van loondienst, maar het zou fijn zijn als je succesvol aan het ondernemen bent, toch? Hoe zorg je er dan voor dat je succesvol onderneemt? Dat lees je in deze blog.

Wat is succes?

Allereerst de meest subjectieve vraag die ik ontzettend vaak gesteld krijg: wat is succes? Ik kan wel een heel verhaal ophouden over dat je een x bedrag aan omzet met een x percentage winst moet hebben om succesvol te zijn. Of over de materiële successen die je na zoveel jaar bereikt moet hebben. Toch is succes weer voor iedereen anders, hoe cliché dit misschien ook klinkt. De een vindt het heerlijk om geen baas te hebben, de ander wil het liefst vanuit bed werken. Weer een ander wil een ton per jaar verdienen. Vaak zeg ik daarom dat je het beste kunt bepalen welke doelen jij voor jezelf hebt om vervolgens naar deze doelen toe te werken. Heb je deze doelen behaald? Dan kun je jezelf succesvol noemen. Toch?

3 tips om succesvol te ondernemen

Het lijkt de laatste tijd wel een trend om de meest uiteenlopende redenen te verzinnen waarom je zou moeten ondernemen en vooral ook hóe je succesvol kunt ondernemen. Ik ga in deze blog geen inkoppertjes geven over dat je een langetermijnvisie moet hebben en hulp moet vragen als je er niet uitkomt. Dit lijkt me allemaal vrij logisch en bovendien hoor je deze uitspraken overal.

Zoals je weet ben ik van mening dat cijfers een fundamenteel onderdeel zijn van je bedrijf. Zonder een goed inzicht in je cijfers kun je geen succesvol bedrijf bouwen. Mijn tips zijn daarom ook toegespitst op het hebben van een sterk financieel fundament.

  • Het is goed om een langetermijnvisie te hebben maar onderbouw deze dan ook met cijfers. Hoelang kun je doorgaan met je huidige financiële situatie? Hoeveel nieuwe klanten of opdrachtgevers heb je nodig of hoe ga je investeren zodat je webshop meer sales gaat maken? Dit heeft allemaal te maken met een langetermijnvisie, maar dan wel strategisch financieel onderbouwd.
  • Heb je de ambitie om een groot bedrijf op te bouwen en geen ZZP’er te blijven? In dit geval is het ook heel goed om bewust na te denken over het aannemen van personeel. Personeel kan namelijk echt voor enorme groei zorgen, omdat je niet alles alleen aan het doen bent. Wel is het heel verstandig om goed financieel uit te denken per wanneer je hulp kunt veroorloven en wat diegene voor taken op zich moet nemen om zichzelf ’terug te betalen’.
  • Vergelijk financiële keuzes en leer ervan. Heb je een investering gedaan en heeft zich dit niet terugbetaald? Kon leverancier A voor een bepaald inkooptarief leveren, maar heb je wel verder gekeken naar andere leveranciers? Leer van je eerder gemaakte financiële keuzes.

Zoals je ziet zijn mijn tips voor succesvol ondernemerschap toegespitst op inzicht hebben in je financiën en keuzes baseren op strategische cijfers. Je kunt wel personeel aannemen omdat je dénkt dat dat nodig is, maar als je hier vervolgens onbedoeld verliezen mee draait, dan is dit in mijn ogen geen succesvol ondernemerschap.

De 6 belangrijkste vaardigheden voor succesvol ondernemerschap

Als je ondernemer bent dan draai je in het begin alle aspecten van een bedrijf in je eentje. Waar je in loondienst bepaalde zaken kon doorschuiven op andere afdelingen, zo doe je als ZZP’er alles alleen. Uiteraard kun je op den duur zaken gaan uitbesteden, maar welke vaardigheden moet je in eerste instantie zelf hebben? Naar mijn mening zijn de volgende eigenschappen echt van belang voor succesvol ondernemerschap:

  • Communicatieve vaardigheden
  • Persoonlijk leiderschap
  • Focus op sales en marketing
  • Volhardendheid
  • Visie
  • Financieel inzicht

Ondernemen is niet altijd een gemakje en in het begin moet je hier ook echt werk voor verzetten. Je moet naamsbekendheid opbouwen, een klantenkring aantrekken en gewoon heel veel ervaring opdoen. De eerste verkopen zijn ontzettend belangrijk, zonder inkomen heb je geen bedrijf. Daarna is het kijken naar hoe je je financiën zo inricht dat je er stappen mee kunt gaan maken.

Wat succesvol ondernemen en inzicht in cijfers met elkaar te maken hebben

Ik heb eerder in de blog natuurlijk al benadrukt hoe succesvol ondernemen en inzicht in je cijfers onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als expert in de financiële hoek van het ondernemen zie ik ontzettend veel bedrijven voorbijkomen die de financiën niet goed op orde hebben of die mijn hulp ontzettend goed kunnen gebruiken. Ik draai ook een online programma waarin ik ondernemers help om meer inzicht te krijgen in de financiën en hoe helderheid in cijfers ervoor kan zorgen dat je enorm gaat groeien. Dit programma heet The Money Making Impact School.

Als je eenmaal weet hoe je bedrijf in elkaar zit en wat de cijfers zijn, dan kun je strategische keuzes gaan maken en bewust aan de knoppen gaan draaien. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Als je eenmaal weet welke acties tot welke resultaten leiden, dan kun je hier een strategie omheen bouwen.

We kunnen het ook andersom bekijken: geen inzicht in je cijfers zorgt voor onwetendheid. Je hebt geen idee of je bepaalde investeringen kunt veroorloven en wat je ervoor moet doen om het weer terug te verdienen. Daarnaast kun je kosten blijven maken die nergens voor nodig zijn, wat zonde is voor je winstpercentage.

In The Money Making Impact School help ik ondernemers naar meer inzicht in de cijfers en financiën. We gaan kijken naar jouw financiële situatie en hoe we jouw doelen kunnen bereiken. Wil je meer omzet, winst of meer vrije tijd? Wil je groeien met je bedrijf en hoe kun je dit bereiken?

Verder heb ik nog wat losse tips voor je om je financiën goed te regelen:

  • Ga juist in de beginfase met een boekhouder of financiële adviseur in zee. In de beginfase moet je nog veel zaken uitzoeken met betrekking tot belastingen en aangiftes en een boekhouder kan je ook geld besparen, door bijvoorbeeld aftrekposten. Zorg er dus ook voor dat je iemand hebt die actief met jouw bedrijf meedenkt.
  • Maak een protocollenboek: protocollen zorgen voor vaste processen, wat vaak tijd en geld scheelt.
  • Laat de dingen waar je geen verstand van hebt over aan mensen die dat wel hebben. Dit bespaart een hoop tijd en geld.
  • Bekijk bij het betalen van facturen altijd goed of je echt betaalt voor de dienst of het product dat geleverd is.
  • Wees op de hoogte van je financiële plaatje: wie moet je nog betalen en wie hoort jou te betalen?

Bonus: must-reads voor succesvolle bedrijven

Uit boeken kun je veel leren en inspiratie opdoen over ondernemen, het starten van een bedrijf en hoe je eigen gewoontes daar van invloed op zijn. De volgende boeken zijn aanraders om te lezen als je geïnteresseerd bent in succesvol ondernemerschap:

  • E-myth revisited – Michael Gerber
  • Good to Great – Jim Collins
  • 7 Habits of Highly Effective People – Stephen Covey
  • Profit First – Mike Michalowicz

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?